SCHONE LUCHT IS GEEN LUXE, HET IS EEN NOODZAAK

Ondanks het belang van lassen zijn de werkomstandigheden in de industrie vaak zeer belastend, met lange werkuren in een donkere, nevelige, onaangename en stoffige omgeving. Er is overal vuil dat zich afzet op producten, machines en op de lassers en hun collega’s zelf. Langdurige blootstelling aan lasdampen kan op korte termijn misselijkheid en duizeligheid veroorzaken, en leiden tot longschade en diverse vormen van kanker op langere termijn.

Bovendien worden lassers steeds vaker verplicht om met nieuwe werkwijzen hun taak sneller en op de meest rendabele manier uit te voeren. Dit maakt hun baan erg stressvol. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij Zehnder geloven wij dat schone lucht voor lassers geen luxe is – maar een noodzaak.

De dampen afkomstig van laswerken is een gevarieerde mix van schadelijke gassen en zeer fijne stofdeeltjes in de lucht, zoals alveolair stof, dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het wordt ingeademd. Alveolair stof (fijnstof) is het gevaarlijkst en zeer moeilijk op te vangen. Vele bedrijven proberen deze problemen aan te pakken door dampafzuigsystemen in te zetten, oppervlakken te reinigen, aan de loefzijde van lasdampen te blijven, lasgordijnen aan te brengen of ademhalingsbeschermingsmiddelen te dragen.

Deze maatregelen zijn echter niet echt doeltreffend, omdat de dampen niet aan de bron worden afgezogen. Dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor lassers en hun medewerkers, waaronder astma, lasserslong, metaaldampkoorts en zelfs kanker.

DE LUCHT IN LASBEDRIJVEN IS 10 KEER SLECHTER DAN DE LUCHT IN GROTE STEDEN ZOALS LONDEN, ZELFS ALS ZE NORMALE AFZUIGINGSYSTEMEN HEBBEN!

Volg ons